23. 5. 2011

Bodo ljubezen zaznali senzorji?

V sredo, 25. maja, bo na Univerzi v Mariboru v Miklošičevi dvorani ob 17. uri potekal Seminar idej izven škatle. Predavala bo prof. dr. Aleksandra Lobnik, ki je bila v letu 2010 s strani gospodarstva razglašena za naj raziskovalko. Predstavila bo najnovejša odkritja s področja nanosenzorjev v medicini, ki preučujejo stanje našega telesa. Razkrila bo, kako blizu smo temu, da se ustvari ljubezenski senzorski sistem. To, kar je bilo še včeraj znanstvena fantastika, danes s senzorji namreč postaja dosegljivo.

 

Tokratna predavateljica je avtorica oz. soavtorica štirih patentov, prijavljene ima tudi štiri patentne prijave pri Uradu RS za intelektualno lastnino. Je prejemnica prestižne mednarodne nagrade, dodeljene v Franciji, za najboljši prikazan aplikativni projekt Citex 2006.

 

Seminar idej izven škatle sicer poteka vsako zadnjo sredo v mesecu. Nastal je pred nekaj več kot letom dni na pobudo rektorja Univerze v Mariboru, prof. dr. Danijela Rebolja. Namen seminarja je predstaviti drzne znanstvene ideje in približati znanost širši javnosti. Hkrati pa je seminar tudi priložnost za povezovanje vseh, ki jim je skupna univerza.

 

Več informacij na http://seminaridej.uni-mb.si/