• Arhiv
  • Omrežja prihodnosti - 30. delavnica VITEL
 
7. 5. 2014

Omrežja prihodnosti - 30. delavnica VITEL

Gospodarske uspešnosti in boljše kakovosti življenja si ne moremo več predstavljati brez celovitih aplikacij in globalnih storitev, ki jih omogoča učinkovita komunikacija. Osnova komunikacij so ustrezna omrežja, zato je sektor informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) vse bolj prepoznan kot horizontalni sektor z izjemno pomembnostjo za vertikalne sektorje kot so energetika, promet, državna uprava, varnost, obramba, zdravstvo, izobraževanje in šolstvo. Sektor IKT zagotavlja ključne gradnike informacijsko komunikacijskih storitev in potrebne informacije za njihovo inteligentno vodenje ter odločanje. Če je pred dobrimi desetimi leti uvajanje koncepta omrežij novih generacij (NGN) temeljilo na tehnologiji IP in združevanju pred tem ločenih omrežij (telefonska in podatkovna omrežja, mobilna in kabelska omrežja), pa se danes intenzivno sprašujemo, kakšno omrežja prihodnosti moramo graditi, da bodo zadovoljevala vse nove družbene, gospodarske in tehnološke potrebe. Vse omenjeno nas je pripeljalo do tega, da smo za temo jubilejne tridesete delavnice o telekomunikacijah VITEL izbrali naslov: omrežja prihodnosti.

Smo pred pomembno nalogo, da za daljše obdobje ocenimo in predvidimo razvoj sektorja IKT glede na tržne in vsebinske potrebe vertikalnih sektorjev in kakšna naj bo optimalna strategija za delovanje slovenskega sistema IKT. Spoznanja in strateške usmeritve morajo Slovenijo ohraniti v krogu tehnološko in družbeno najrazvitejših držav. Jubilejna trideseta delavnica o telekomunikacijah VITEL je izjemno primeren dogodek, da se o teh usmeritvah in dejstvih v slovenskem prostoru temeljito pogovorimo.

Na delavnici bomo obravnavali zgoraj omenjeno vodilno temo, organizatorji, predavatelji in drugi udeleženci delavnice pa bomo odgovorili na vprašanja, ki se zastavljajo.

Tudi tokratne delavnice se bodo udeležili naši študentje, saj Inštitut za elektroniko in telekomunikacije organizira avtobusni prevoz.

Več informacij je na voljo na spletni strani delavnice.