• Projekti
  • Osvetljava z uporabo senzorjev in bluetooth komunikacije
 
15. 6. 2013

Osvetljava z uporabo senzorjev in bluetooth komunikacije

Naslov:

Osvetljava z uporabo senzorjev in bluetooth komunikacije

Študent (avtor):

Gregor Pahor

Mentor:

doc. dr. Boštjan Vlaovič

Povzetek specifikacije zahtev, kot jo je zapisal študent:

V današnjem času vse teži k uporabi brezžičnih povezav kot je npr. Bluetooth ali Wifi in da so stvari čim bolj prijazne uporabnikom in enostavne za uporabo. Bluetooth ali prevedeno Modri zob je varna brezžična tehnologija za povezovanje najrazličnejših digitalnih elektronskih naprav med seboj na razdalji do nekaj metrov. Hitrosti prenosa podatkov segajo tudi do nekaj Mb/s kar naredi to tehnologijo uporabno tudi za prenos datotek, prostorsko telefonijo, igranje igric itd. Naprave, ki uporabljajo bluetooth imajo zmožnost, da se med seboj avtomatsko povezujejo, ko so v dosegu. Doseg naprav je odvisen od razreda: 1.: 10 cm, 2.: 10 m, 3.: 100 m. Pri tej tehnologiji pa je poskrbljeno tudi za varnost uporabnikov in njihovih podatkov saj je varnost vgrajena v standard bluetooth.

Standard bluetooth zagotavlja več stopenj varnosti. Osnovna zaščita je izmenjava ključev med napravama med povezovanje. Temu sledijo še zaščita že vzpostavljene povezave s 128-bitno enkripcijo, hitra menjava frekvenc (do 1600x v sekundi) in pa da je vsako bluetooth napravo možno narediti nevidno. Da so naprave nevidne je običajno kar tovarniška nastavitev (predvsem pri mobilni tehnologiji) in je potrebno ročno nastaviti, da je naprava vidna.

Za zaznavo gibanja je na voljo več vrst senzorjev. Najbolj pogost senzor je verjetno IR (infra rdeči senzor). Za bolj usmerjeno uporabo in pa tudi določanje oddaljenosti predmeta pa se uporabljajo ultrazvočni senzorji. Kot že ime samega senzorja pove, delujejo ultrazvočni senzorji na osnovi zvoka pri 40 kHz (v našem primeru). Delovanje poteka tako, da en zvočnik pošlje zvočne pulze v prostor, drugi zvočnik (sprejemnik) pa išče oz. čaka na odmev. Odmev predstavlja odbiti zvok, torej zvočne valove, ki se odbijejo od ovire. Na podlagi dolžine odmeva se določa oddaljenost objekta od senzorja.