11. 4. 2003

Ustvarjalni delavnici

Bodimo mobilni!

Na letošnjem Teleinfosu, osrednji telekomunikacijski prireditvi, ki je potekala v ljubljanskem Cankarjevem domu od 9. do 12. aprila, je bila letos že tretje leto zapored organizirana kreativna delavnica, namenjena študentom.

Telekomunikacije so danes kljub tehnološki razvitosti in dostopnosti še vedno, vsaj širši javnosti, slabo poznane, predvsem pa ne nudijo dovolj, da bi bile za uporabnike resnično zanimive in uporabne. Zato bo to področje v bližnji prihodnosti soočeno z dejstvom, da so prihodnost izključno storitve in vsebine.

Cilj delavnice je bil napeljati mlade na razmišljanje o novih razsežnostih ponudbe, ki bo v prihodnosti v telekomunikacijah neizbežno potrebna. Sodelovali so študentje Fakultete za elektrotehniko Ljubljana, Fakultete za elektrotehniko, racunalništvo in informatiko Maribor, Fakultete za organizacijske vede Kranj, Fakultete za družbene vede Ljubljana in Ekonomske fakultete Ljubljana. Pod vodstvom mentorjev, povečini nekdanjih udeležencev delavnice, se je pet ekip spopadlo s svojo vizijo telekomunikacijske prihodnosti.

Naloga študentov na delavnici, tokrat z naslovom "Telekomunikacije in prosti čas", je bila izdelava projektov, ki bi zajeli kar najširši pogled na zanimivost za uporabnika in obenem sprejemljivost za ponudnika. Pripravili so dobro izdelane ideje tako s tehnološkega vidika kot tudi iz vidika finančne upravičenosti, promoviranja, in še zlasti aktualnosti za uporabnike.

Nastalo je pet izjemno inovativnih in trendovsko mobilnih projektov: "e-natakar" za vse tiste z vedno premalo časa, "Mobilno oko" z video nadzorom preko mobilnega telefona, "Cyber bayta, interaktivna hiša zabave", "Pristop prihodnosti", storitev povezovanja interesnih skupin, in "Varno, a razburljivo življenje", storitev, namenjena varovanju zdravja.

Na koncu delavnice so udeleženci svoje projekte tudi predstavili. Šestclansko komisijo, predstavnike posameznih fakultet, je najbolj navdušila ekipa s projektom "Cyber bayta". Projekt, poimenovan tudi interaktivno mesto zabave, predstavlja center, namenjen mladim in starejšim, kjer lahko ob kavici in prigrizku pridejo v stik s sodobno tehnologijo, brskajo po internetu ali se udeležijo katerega od izobraževalnih programov, se družijo in predvsem zabavajo. Zmagovalcem je glavni pokrovitelj delavnice, podjetje Iskratel, poklonil praktične nagrade.

Študentje, tako fantje kot tudi dekleta, so bili nad delavnico navdušeni. Nekatere med njimi smo povprašali za njihove vtise.

Klavdija Managure, FDV: "Zdelo se mi je zelo zabavno. Mentorji so nam bili v veliko pomoc. Delavnica je kreativna rešitev pridobivanja idej." Samo Drnovšek, EF: "Zanimivo. Bilo je zelo ustvarjalno, padlo je veliko dobrih idej." Dean Fikon, FE: "Mislim, da je to neprecenljiva izkušnja. V skupinsko delo se vkljuciš in sodeluješ. S pomočjo drugih realiziraš dano nalogo."

Vsi udeleženci so se izkazali, pokazali so veliko mero kreativnosti in se obenem preizkusili v skupinskem delu, kakršno jih nedvomno čaka v prihodnosti. Tudi mentorji so bili z delom več kot zadovoljni in z veseljem pričakujejo delavnico tudi prihodnje leto.

Pripravila: Mojca Volk